| | | | | |

Lollipop Google!

LollipopGoogle

Şeker Google! yeni ürünlerini dün akşam duyurdu.

Google hemen her servisi ile işimizi kolaylaştırıcı her ayrıntıyı düşünmeye çalışan ve bu hizmetleri ücretsiz sunan bir teknoloji önderi. Web üzerinde Google servisleri, mobil cihazlarda Android işletim sistemi, ücretsiz WiFi ağı sunmayı amaçlayan balon projesi, kendi kendine gidebilen araba projesiAndroid Auto adını verdiği araç içi sistemi, Google Flights isimli uçuş bulma rehberi… Bu servis ve hizmetlerin sayısını bilmek oldukça zorlaştı. Hemen her konuda bir hizmeti bulunuyor. Google şeker gibi bir firma. Çünkü geleceğe yatırım yaparken hizmetlerini ücretsiz ve herkesin kullanımına açık bir halde sunmaya çalışıyor.

Android de bunlardan biri. Temmuz 2005’te Google’ın Android Inc.’ı satın alması ile başlayan Mobil cihazların işletim sistemi hikayesinde şimdilik gelinen son durak “Lollipop”. Şeker, kek, börek çörek isimleri ile giden Google, Apple’ın da kedigillerle zorladığı isim olayına fazla takılmaz umarım. Lollipop gibi bir isim vermesini bir kenara koyup, bizleri iOS gibi kapalı bir sisteme mahkum bırakmadığı için şeker Google’a teşekkür etmemiz gerek. Çünkü rekabet güzeldir. Gelişimin tetikleyicisidir. Android bu derece hızla gelişmeseydi iOS bu kıvama gelir miydi bilemiyorum. Hoş hala gelmesi gereken yere geldi mi tartışılır. Tartışılır derken aman diyeyim hemen iOS&Android kavgasına başlamayalım. Zaten etrafımızda yeterince kavga var. Hep söylerim Apple’ın Google’a, Google’ın da Apple’a üstün olduğu konular var. Önemli olan hangisini kullandığınız değil, hangisinden ne ölçüde verim aldığınız. Gerçi bu gereksiz kavgaya sonraki yazımda uzun uzadıya değineceğim. Şimdilik Lollipop’a devam edelim.

Google’ın mobil cihazlarda kullandığı işetim sistemleri ile ilgili ilk endişe edilen konu, yazılım güncellemesinin hangi cihazlara geleceği hususu. Şöyle açmak gerekirse; Ocak 2014’te ülkemizde satışa sunulan Nexus 5, bu yeni Lollipop OS’i yükleyebilecek mi? Büyük ihtimal yükleyebilecek ama bu tabii ki Nexus ailesinde olmasından kaynaklanan torpili sayesinde. Peki ya torpili olmayan diğerleri? Galaxy S5? Note 4? LG G3? Xperia Z3? Peki bunlara da aynı anda yayınlanabilecek mi? Maalesef hayır. Hemen her marka üretici Google’ın işletim sistemi üzerine kendi yazılımlarını ekleyerek daha işlevsel cihazlar sunmaya çalışıyorlar. Hal böyle olunca Android 5.0 Lollipop’un üzerine kendi güncellemelerini ekleyerek hazırlamak durumunda kalıyorlar ve güncellemeler gecikebiliyor. Tabii ki ‘power user‘ dediğimiz kişiler hemen yükleyebilirler cihazlarına ama bazı özellikleri eksik kalma riski yok değil.

Google’ın kendi telefonunu yapmaması, HTC, LG ve Motorola gibi firmalara Nexus cihazlarını ürettirmesi farklı bir strateji. Tasarım olarak Nexus 6’yı 5 kadar beğendiğimi söyleyemeyeceğim. İşletim sisteminin stabilitesi ve hızı kadar cihazın güzel olması da önemli. İnsanlar kullandıkları cihazların “farkedilir” olmasını istiyorlar. Tasarım bunun için önemli. Hala Google’ın (ve Nexus’u üreten firmaların) bu konuda yeterli olduğunu düşünmüyorum.

Lollipop Android dünyasına ne gibi yenilikler getiyor derseniz;

  • Uygulamaların daha performanslı çalışmasını sağlayan 64 Bit desteğine sahip ART yazılım,
  • Yenilenen ve daha hızlı olan Chrome,
  • Kullanım alışkanlıklarına göre ayarlanan pil tüketimi,
  • Yeni bildirim sistemi,
  • Hızlı, hareketli ve 3D animasyon geçişler,

Yani özetle daha iyi yazılım, daha iyi pil tüketimi, daha iyi performans. Tek dileğim donanımı destekleyen tüm cihazlara bir an evvel güncellemenin yayınlanması.

Şahsen ben Google’ı ve hizmetlerini kullanmayı seviyorum. Lollipop’un ise (bazı genel güvenlik endişelerime rağmen) en iyi mobil işletim sistemi olduğunu düşünüyorum. Bunu bir iOS kullanıcısı olarak söylediğimi de not edelim lütfen. Gerçi hemen her dönemde farklı Android cihazlar kullanarak deneyimlemeye çalıştığım için bunu rahatlıkla söyleyebiliyorum.

Dün akşam tanıtılan ürünleri incelemek isterseniz tıklayabilirsiniz;

Cihazlarla ilgili bir iki kelime edip yazımı sonlandırayım.
Nexus 9‘un ekran çözünürlüğü iPad RD kadar değil ama fena da değil. Kamera çıkıntısı tasarım olarak kötü olmuş. 64 Bit’le çalışması güzel olacak. 6700mAh’lik pilinin bu ekrana yeterli geleceğinden şüphelerim var. Zira iPad Air’de 8827mAh bulunuyor. Hafizanın 16 ve 32GB ile kalması kötü olmuş. Şahsen bana 32 yetmemeye başladı. Böyle bir ekranda iyi bir oyun oynamak isteseniz 1.5GB yer tutuyor. iPad Air’den 44 gr daha hafif. Satışa sunulan renkler ise pek bi manidar…

Nexus 6, Snapdragon 805 ile gelmesi güzel. Lollipop ile bu işlemci çok iyi sonuçlar verecektir. 5.5″lik iPhone 6 Plus kullanan biri olarak 6″ ekranın oldukça büyük olduğunu belirtmem gerek. Bunun yanında 493ppi değeri gibi bir rakam var ki ortada, harika! 13MP kamerasındaki OIS ve HDR+ özellikleri artı. 3220mAh’lik pilin günü çıkarmak açısından yeterli olacağını düşünüyorum. Fakat micro USB şarj girişi çok kötü. Ters takmamak için çaba sarfediyorsunuz ve çabuk gevşeme oluyor.

Nexus Player, oldukça Apple TV’yi andırıyor. Gerek ufak tasarımı gerekse kumandası ile. Apple TV gibi filmler izleyebilir, uygulamalar kurabilirsiniz. Güzel tarafı ise Android oyunları TV’nizde oynayabilmeniz. Kumandasından sesli komutlar verebiliyorsunuz.

Daha da detay isterseniz şöyle buyrunuz

Android 5.0 Lollipop ile gelen yeniliklere göz atmak isterseniz şu video işinizi görecektir. (İngilizce)

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.