| | | | | | |

Sosyal Medya Hesaplarınızı Koruyun

Hemen her gün twitter, instagram gibi sosyal paylaşım sitelerindeki hesaplarını hacker’lara kaptıranlarla karşılaşıyoruz. Son günlerde daha da sık olmaya başladı. Hadi her şeyi geçtim Twitter’ın CFO (Chief Financial Officer)’ı Anthony Noto bile hesabını kaptırıyorsa bu konuyu dikkate almanız gerekiyor.

Mail hesaplarınızın ele geçirilmesi, her şeyden önce kişisel güvenliğiniz açısından tehlikeli. Bu konuda en çok zarar görebilecekler arasında resmi, kurumsal veya markaların hesapları başta geliyor diyebiliriz. Karşılaşılabilecek tehlikelere örnekler verirsek;

  • Mail hesabınıza tanımlı rehberinizin kolayca ele geçirilmesi,
  • Kişisel resimlerinizin ele geçirilmesi (evet bir mail ile olur mu demeyin, oluyor)
  • Bu mail adresi ile açılmış hesapların kötüye kullanılması,
  • Resmi bir kurumun hesabından sahte mesajlarının yayınlanması
  • Kullanılan sosyal medya hesabı üzerinden diğer kişi veya kuruma ait bilgilerin deşifre edilmesi…

Sosyal medaya hesaplarınızı korumanızın en önemli adımı; açtığınız hesabınızda kullandığınız e-posta hesabınızı korumak. Hangi e-posta derseniz ki benim de uzun yıllardan beri kullandığım “Gmail”i öneriyorum. Gmail’in rehber ve takvim eşleştirme başta olmak üzere bir çok avantajını göreceksiniz.

gmail kimliği 2 adımlı güvenlik

Peki Gmail hesabınızı nasıl koruyacaksınız? Şöyle;

  • Mutlaka başka hiç bir yerde kullanmadığınız en az 12 karakterli, nokta, virgül, tire gibi farklı karakterler içeren bir şifre belirleyin,
  • 2 adımlı (yani telefon numaranız ile doğrulama kodu aldığınız) güvenlik önlemini aktif edin,
  • Gelen e-posta’lardaki linklere tıklamayın, en azından gönderen kısmını mutlaka kontrol edip  bildiğiniz bir yerden geldiğini doğrulamadan.

Gmail hesabınızda 2 adımlı korumayı nasıl aktif hale getireceğinizi anlatayım;

  1. https://www.google.com/landing/2step/   adresine tıklayıp, sağ üst kısımda bulunan “Başlayın” kutucuğuna tıklayın,
  2. Gmail kullanıcı ve adını girerek giriş yapın, (burada yine ikaz etmiş olayım, bu işlemleri başkasının bilgisayarından yapıyorsanız, alt kısımdaki “Oturum açık kalsın” kutucuğundaki tiki kaldırın, ayrıca; siz şifrenizi girip giriş yaptığınızda bazı tarayıcılar “Bu parolayı hatırla?” uyarısı verebilir, hayır demeyi de unutmayın. En garantisi bu işlemleri KENDİ BİLGİSAYARINIZDA yapın, sıkıntı olmasın.)
  3. Açılan sayfanın alt kısmında; “Cep telefonunuzu sağlayın” bölümünde Türk bayrağını gördüğünüz yerin sağ tarafına (ki görmüyorsanız tıklayıp seçebilirsiniz) cep telefonu numaranızı (5559998877) şeklinde giriniz. “Doğrulama kodu gönder“e tıklayınız.
  4. Doğrulama kodu gönderildi” uyarısı yeşil yazı ile çıkacaktır.
  5. Sonra cep telefonunuza gelen kodu aşağıdaki kutucuğa girip, “Doğrula“ya tıklayın.
  6. İşleminiz “Doğrulandı” uyarısı ile devam edecek, ve 2 adımlı doğrulama kurulum sayfası açılacak.
  7. Kurulumu başlat“a tıklayıp devam ediyoruz,
  8. Kodların hangi telefona gönderilmesini istersiniz?” kısmında kendi telefonunuzu görüyorsunuz, alt kısımdaki “Kod gönder“e tıklayıp, gelen kodu giriyor ve “Doğrula” diyorsunuz.
  9. Bu bilgisayara güvenilsin mi?” sorusuna kendi bilgisayarınız ise “Bu bilgisayara güven” kısmı tikli olarak “İleri” diyorsunuz,
  10. Son olarak “2 adımlı doğrulamayı aç” kısmı geliyor karşımıza, ona da “Onayla” diyoruz.
  11. 2 adımlı doğrulama” sayfasındayız. Hemen sağda “2 Adımlı Doğrulama” kısmında yeşil yazı ile “AÇIK” ibaresini görüyorsanız her şey tamamdır.

Buraya kadar geldi iseniz her şey yolunda. Yeteeeeerrr deyip bırakabilirsiniz. Devam etmek isteyenleri şöyle alıyoruz efenim;

  1. Yedek telefon belirlemek için; hemen alt kısımda göreceğiniz “Yedek seçenekler” kısmını kullanabilirsiniz.
  2. Eğer iPhone kullanıyorsanız, üst kısımdaki; “Uygulamaya özel şifreler” bölümünü tıklayıp mail, rehber, takvim gibi uygulamalar için uygulamaya özel şifre üretebilirsiniz. Alt kısımda bulunan “Uygulamaya özel şifreleri yönet” butonuna basıyorsunuz.
  3. Tekrar kendi gmail şifrenizi girmenizi isteyecektir. Evet bizim gibi onlar da manyağa bağladılar. Şifre, kod derken kafa gidiyor yavaştan…
  4. Sonra istediğiniz uygulamayı seçiyor ve şifrenizi üretiyorsunuz. Gerisi için aşağıdaki resimler yardımcı olacaktır.

Tamamdır!

Şimdi Twitter, Instagram gibi sizin için önemli olan sosyal medya hesaplarınızdaki mail adresinizi kontrol edip 2 adımlı güvenlik ayarını açtığınız bu mail adresi olup olmadığına dikkat edin. Eğer değilse bu mail adresini girip yenileyin. Tabi şifrelerini de değiştirin ama mail adresinize ayarladığınız şifre ile aynı olmasın litfennn…

Artık çok çok daha güvendesiniz. Burada bazı temel uyarıları tekrarlamak istiyorum;

  • Mail şifrenizi başka hiç bir yerde kullanmayın, sadece mail hesabınızda kullanın.
  • Mail şifreniz karmaşık karakterlerden oluşsun (?45-Vb12Qs.*) gibi. Hemen “-bu ne biçim şifre la!??” demeyin. Önce not edip sonra girin.
  • Ve gelen her e-posta’daki linke tıklamayın.

Şifresiz günler dilerim… ; )

Unutmadan Google’ın “Authenticator” uygualaması ile ekstra bir güvenlik daha sağlayabilirsiniz. Şurada çok detaylı anlatılmış…

Resimleri yukarıda anlattığım sıraya göre ekledim. Kolayca halledeceksiniz merak etmeyin…


Twitter 2 adımlı güvenlik

TWITTER HESABINIZI DA SAĞLAMA ALIN ;

Google’ın Gmail’de sunduğu gibi 2 aşamalı güvenlik seçeneği sunan Twitter’da da bu işlemi nasıl yapacağınızı da anlatayım;

  1. https://twitter.com/  adresine giriyoruz ; ) – Gülmeyiniz, adresin https kısmındaki “s” harfini görmüyorsanız sıkıntı olabilir,
  2. Kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yapıyorsunuz. Burada kullandığınız tarayıcı “Parolayı hatırla” uyarısı verebilir. Başkasının bilgisayarından giriyorsanız “Hayır” deyiniz,
  3. Sağ üstte profil resminize tıklıyor ve çıkan menüden “Ayarlar“ı seçiyorsunuz,
  4. Sağ taraftaki “Güvenlik ve gizlilik” kısmına tıklıyorsunuz,
  5. Güvenlik” kısmı karşımızda. “Giriş doğrulaması” kısmında; “Giriş doğrulaması isteklerini +905559998877 numarasına gönder“i tıklıyoruz.
  6. Burada o seçeneği seçemiyorsanız hemen alt kısımda “e-posta adresini onaylamalısın” uyarısı çıkabilir. Şöyle hallediyoruz;
    • https://twitter.com/settings/account    adresine giriniz,
    • E-posta adresi kısmında yazanı silip geçici olarak başka bir e-posta adresi yazınız. Geçici olacak ama yine de bu mail adresinin şifresini kaybetmeyin.
    • Sonra “Değişiklikleri kaydet” butonuna basıyoruz. Mail geliyor. Onaylıyoruz. İşlem tamam.
    • Burada kafanız karışmasın, Twitter mail adresinizi doğrulayarak güvenliğinizi düşünüyor. Asıl mail adresinize dönmek isterseniz 6. madde işlemlerini tekrarlamanız yeterli.
  7. Ne demiştik; evet, “Güvenlik” kısmı karşımızda. “Giriş doğrulaması” kısmında; “Giriş doğrulaması isteklerini +905559998877 numarasına gönder“i tıklıyoruz.
  8. Burada karşımıza; “Telefonuna bir test mesajı göndereceğiz” uyarısı çıkıyor. “Tamam, bana mesaj gönderin“e tıklayıp salla gelsin diyoruz.
  9. Cep telefonumuza “2555“ten “Twitter bu cihaza doğrulama kodları gönderebilir!” mesajı geliyor. Mail adresimize de “Twitter hesabınızın giriş onaylaması kaydı yapıldı” diye mail geliyor.
  10. Eğer mesaj gelmediyse telaş yok, numarayı eksik ya da yanlış yazmış olabilirsiniz, çıkan uyarı ekranında “Hayır”ı tıklayıp yeniden numara girebiliriz.
  11. Son olarak bütün bu değişiklikleri onaylamak için şifremizi giriyoruz.

Bu mesaj ve mail ile işlemimiz bitiyor. Şimdi sıra akıllı telefonunuzdaki ayarı yapmaya geldi;

  • Twitter uygulamasını açıp, “Ayarlar“a giriyoruz,
  • En üstte “Hesaplar” kısmından hesabımızı seçiyoruz,
  • Alt kısımda telefon numarası kısmında numaramızı ekli değil ise ekliyoruz,
  • Onunda altında “Güvenlik” kısmına tıklıyoruz,
  • Giriş doğrulaması” seçeneğini açık konuma getiriyoruz. Burayı açtığımızda karşımıza “Giriş doğrulamasını etkinleştirirsen, Twitter’a giriş yapmak için bu cihaza ihtiyacın olacak.” uyarısı geliyor.
  • Doğrula“ya tıklıyoruz. Karşımıza “Başarılı – Twitter’da giriş yapmak için artık bu cihaz gereklidir.” uyarısı çıkıyor.
  • TAMAM koççum eyvallah diyoruz.
  • Tamam deyince karşımıza; “Cihazını kaybedersen, Twitter hesabına erişmek için bu koda ihtiyacın olacak. Lütfen bunu bir yere not et.” gibi fevkalade önemli bir not çıkıyor.
  • Hemen kağıt kalem alıp not ediyoruz. Mızmızlanmayalım lütfen, Twitter önemli, çok önemli, her şeyimiz bizim o… ; )
  • Tabii ki ekran görüntüsü de alabilirsiniz… KODU KAYBETMEYİN YETER.
  • Bu noktadan sonra twitter hesabınıza her giriş yapmak istediğinizde telefonunuza uyarı gelecek, sizin telefon ile “Giriş istekleri” bölümünden onay vermeniz gerekecek.
  • Yok devenin twitter’ı, SMS gelsin yeter yani dimi ama… aaaaaaaa….. diyorsanız, akıllı telefon ayarı kısmını yapmayabilirsiniz.

Ayrıca; https://twitter.com/settings/devices  şu adresi kontrol ediyorsunuz. Cep telefonunuza SMS gelmesini istediğiniz durumlara göre çentikleri atıyorsunuz. Ya da kaldırıyorsunuz. SMS manyağı olmak istemiyorsanız tabi… ; )

Tamamdır! Artık twitter hesabımız tam olarak güvence altında.

apple kimliği 2 adımlı güvenlik

Evet en önemli şifre güvenliği sağlamanız gereken hesaplardan biri de Apple ID’niz, yani Apple kimliğiniz. Nedenine gelince; yakın zamanda Apple cihaz kullanan bir çok ünlü ismin şifreleri ele geçirilerek iCloud üzerinde bulunan tüm resimleri internette yayınlanmıştı. Burada dikkat edilmesi gereken husus şu ki, mevzu bahis Apple değil, şifrelerini doğru düzgün korumayan kullanıcılar.

Bir örnekle daha açık anlatmaya çalışayım; Apple bir cihaz aldınız, uygulamaları yükleyebilmek için (Google’ın Play Store’u gibi) bir “Apple ID” oluşturmanız gerekiyor. Nedir Apple ID derseniz bir mail adresi ve şifreden oluşan dijital kimliğiniz. Evet Apple’a bir mail adresi verdiniz ve şifre belirleyerek kullanıcı kimliğinizi oluşturdunuz. Verdiğimiz şifre de güçlü olsun mesela; !*72Ac-q&..45T  (abarttık mı biraz?).

Sonra gerek uygulamalar, gerekse bazı internet sitelerinde gezinirken üye olmamızı isteyenler oluyor. Siz de rastlarsınız. Diyelim bir tane oyunu çok sevdiniz ve üye oldunuz. Ne lazım üye olurken? Mail adresiniz ve şifreniz. Siz de verdiniz mail adresinizi ve şifre belirlediniz. Burada kritik bir hata yapıyorsunuz ve unutmamak için bu dandik site veya oyuna Apple kimliğinizde kullanıdığınız şifrenizi yani; !*72Ac-q&..45T  bunu veriyorsunuz. Yani kendi elimizle şifremizi teslim etmiş oluyoruz. Sonrasında kötü şeyler olmaması o siteye kalmış. Artık mail-adresi şifrelerini satarlar mı? kendileri mi kullanırlar bilinmez.

Yani sevgili dostlar yazının Gmail şifresi 2 adımlı doğrulama kısmında da uyardığım gibi en önemli mail adresinizin şifresi mutlaka ama mutlaka başka hiç bir yerde kullanmadığınız bir şifre olsun.

Uzattık bu kısmı gelelim Apple kimliğimizde 2 adımlı doğrulamayı ayarlamaya;

  1. https://appleid.apple.com/account/home adresini açıyoruz,
  2. Apple kimliğinizi yönetin” mavi kutucuğuna tıklıyoruz ve kullanıcı adı (mail adresi) ve şifremizi girip giriş yapıyoruz,
  3. Apple Kimliğim” sayfamıza geliyoruz, burada sol kısımda “Parola ve Güvenlik“e tıklıyoruz,
  4. Sorulan güvenlik sorularına yanıtları yazıp, “Devam” diyoruz,
  5. Güvenlik Ayarlarınızı Yönetin” yazısının hemen altında; “İki Aşamalı Doğrulama” yazan yerin hemen altına bulunan “Başlat…” linkine tıklıyoruz.
  6. Açılan “Apple Kimliği İçin İki Aşamalı Doğrulama” sayfasında bu konuda açıklama ve uyarılar gösteriliyor. Alt taraftaki “Devam“a tıklıyoruz.
  7. Yine karşımıza açıklayıcı uyarılar çıkıyor. Detaylı sorular için linki buraya da eklemiş olayım.
  8. Uyarılardan önemli gördüklerimi buraya ekleyeyim. İki aşamalı doğrulama etkin iken, Apple Kimliğinizi yönetmek için her zaman aşağıdakilerden ikisine ihtiyacınız olacak;
    • Parolanız
    • Güvenilir bir aygıt
    • Kurtarma Anahtarı’nız
    • Parolanızı unutursanız sıfırlamak için Kurtarma Anahtarı’nıza ve güvenilir bir aygıta ihtiyacınız olacak. Apple sizin adınıza parolanızı sıfırlayamaz. iCloudu üçüncü taraf e-posta, kişiler veya takvim uygulamalarıyla kullanmak için uygulamaya özgü parolalar gerekecektir.
  9. Başlat“a tıklıyoruz. “Telefon numarası ekle…“ye tıklıyoruz. Telefon numaramızı yazıp “İleri” diyoruz.
  10. Gelen “Doğrulama Kodu“nu yazıp “Doğrula“ya tıklıyoruz. Telefon numaranızın yanında yeşil yazı ile “Doğrulandı” ibaresini görüyoruz.
  11. Ayrıca yine aynı sayfada alt kısımda; iPhone’umu Bul, iPad’imi Bul veya iPod touch’ımı Bul uygulamasının kurulu olduğu, Apple Kimliğiniz ile etkinleştirilmiş herhangi bir aygıtı kullanarak da kimliğinizi doğrulayabilirsiniz. Onu da yapalım bakalım.
  12. Alt kısımda görülen kişisel cihazınızın yanındaki Doğrula linkine tıklıyorsunuz. Telefonumuza bir kod geliyor. Yazıyoruz ve cihazımız da doğrulanmış oluyor. Devam’a tıklıyoruz.
  13. 2. adımda karşımıza Kurtarma Anahtarı’mız çıkıyor. MUTLAKA BİR YERE NOT EDİN!
  14. 3. adımda ise; kurtarma anahtarımızı not aldığımızı kesinleştirmek için (ki aferin Apple’a) “Kurtarma Anahtarı’nızı onaylayın” sayfası çıkıyor. Not ettiğimiz anahtarı giriyoruz. Onayla’ya tıklıyoruz.
  15. Son olarak dikkat etmenizi gereken ve okuyup onaylamanız gereken hususlar çıkıyor. Aşağıdaki onay kutucuğunu aktif edip iki aşamalı doğrulamayı onaylıyoruz. Tamamdır.

Uzun ve sıkıcı mı geldi? Eğer Apple kimliğiniz sizin için önemliyse bir defaya mahsus bunları yapmanız gerekiyor. Her şey sizin güvenliğiniz için.

facebook-2-adimli-guvenlik

Gelelim Facebook’a…
Facebook hesapları en çok hedeflenen ve en çok hesap kaybına uğrayan platformlardan biri. Neyse ki Facebook’ta da alabileceğiniz bazı güvenlik önlemleri var. Bunların başında telefonunuza doğrulama için SMS kodu alabileceğiniz “iki faktörlü kimlik doğrulaması”.

Bunu mutlaka aktif hale getirmenizi öneriyorum. Evet Facebook üzerinde 2 faktörlü kimlik doğrulaması nasıl yapılıyor ona bakalım;

  1. https://www.facebook.com/settings?tab=security adresine girerek, “Güvenlik ve Giriş” ayarları sayfasını açıyoruz,
  2. Sayfaya girdiğinizde hemen ortalarda “İki Faktörlü Kimlik Doğrulaması” alanını göreceksiniz.
  3. Oranın hemen ilk seçeneği olan “iki faktörlü kimlik doğrulaması kullan” seçeneğini seçin.
  4. Açılan sayfada size doğrulama kodunun gönderileceği cep telefonu numaranız sorulacak. Girdikten sonra size gelen kodu girmeniz gerekiyor.
  5. İşlemler bittiğinde Güvenlik Yöntemin : Kısa Mesaj (SMS) olarak seçili olduğunu görebilirsiniz.
  6. Güvenlik ve Giriş sayfasına geri dönerseniz de “iki faktörlü kimlik doğrulaması kullan” ibaresinin hemen altında mavi renkli “Açık” yazısını göreceksiniz..

İşlem tamam.

instagram-2-faktorlu-dogrulama

Vee… herkesin belalısı instagram…

Aslında instagram hesapları ile ilgili şikayetlerin büyük çoğunluğu hesabın çalınması değil, hesabın instagram tarafından askıya alınması. Benim de başıma gelen ve çok çektiğim bir olay. Birileri size kafayı takarsa ve takipçi sayınıza bağlı olarak belirli bir miktar kişiye hesabınızı şikayet ettirirse hesabınız “otomatik” olarak askıya alınıyor.
Ondan sonrası da tam eziyet. Yok kimlik fotosu yolla, yok pasaport fotosu yolla… Neyse, o kısım tam dert ama biz yine de instagram hesabımızı da 2 faktörlü kimlik doğrulaması yaparak korumaya alalım yine de…

Ben size web üzerinden yapılışını göstereceğim öncelikle;

  1. Web üzerinden profilinize giriş yapıyorsunuz,
  2. Sonra profil sayfanızda isminizin sağ tarafında bulunan (Edit Profile’ın hemen sağında) ayarlar düğmesine tıklayın. Ya da direk, https://www.instagram.com/accounts/privacy_and_security/ adresine tıklayabilirsiniz.
  3. Açılan menüden “Privacy and Security” seçeneğine tıklayın
  4. Sayfa açıldığında biraz aşağıda “Two-Factor Authentication” seçeneğine girin.
  5. Son olarak açılan sayfada “Use Text Message” seçeneğine telefonunuzu ekleyerek gelen kodu girin.
  6. İşlem tamam. Ayrıca, “Get Backup Codes” ile alacağınız özel kodu saklayarak ekstra güvenlik sağlayabilirsiniz.

Similar Posts

2 Comments

  1. Çok güzel bir makale olmuş, tek eksiği Facebook’un olmayışı, yine de arkadaşlara rahatlıkla referans olarak verebileceğim bir sayfa olmuş. Elinize sağlık Kahraman bey.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.