| | | |

Clubhouse Nasıl Kullanılır? Kurallar?

Öncelikle bu kullanım kuralları elbetteki “kural” değil. Kullanımlarımız sırasında yaşadığımız sıkıntılara ve deneyimlere göre “bu şekilde olursa çok daha güzel bir ortam olur” diye not aldığımız kurallar. Yoksa platform tamamen özgür bir alan, girip istediğinizi istediğiniz gibi konuşabilirsiniz.

Clubhouse uygulamasını en basit haliyle üç şekilde kullanabilirsiniz.
Dinleyici, Konuşmacı ve Moderatör olarak. İlk gelenlerin, en azından ilk zamanlarında “Dinleyici” olduğunu düşünerek hem arayüzü hem de uygulamanını kullanımına dair bir başlangıç yapalım.

DİNLEYİCİ olarak kullanmak;
Uygulamayı açtığınızda ana sayfada içinde bazı isimlerin yazdığı odacıklar göreceksiniz. İstediğinize tıklayarak dinlemeye başlayabilirsiniz.
Ana Sayfada; sağ üst kısımda profilinizi görebilirsiniz.
Hemen solundaki zil işareti sizinle ilgili bildirimler, takvim işareti planlanmış etkinlikleri, zarf işareti ise davetiye gönderme bölümlerine geçişinizi sağlıyor. En soldaki arama butonu da malumunuz… 😉

Odaya dinleyici olarak katılmak?
Ana sayfada bir odaya tıklayıp girdiğinizde, 3 bölüm göreceksiniz. En üstteki bölüm “konuşanların” olduğu bölüm (örnekte yeşil alan), hemen altında konuşmacıların takipleştiği (Followed bu the speakers) “konuşanların takiplerini dinleyiciler”, en alt kısımda da (Others in the room) “genel dinleyiciler” bulunuyor.

En üst kısımda bulunan “konuşanlar” bölümünde, yanında yeşil yıldız emojisi bulunanlar odanın “moderatörü” oluyorlar. Profil fotoğrafının yanındaki mikrofon işareti de kimin konuştuğunu veya konuşmadığını belirtiyor. Aşağıdaki örnek resimde Bulent konuşuyor diğer konuşmacıların mikrofonu kapalı. Ayrıca konuşan kişi, konuştuğu anlarda profil fotoğrafının etrafında gri bir halka beliriyor.

Kullanıcıları tanıma?
-Bir odaya girdiğinizde direk profil resimlerinden oluşan bir alan göreceksiniz.
-Samimi ortam sağlanması için kişilerin ilk isimleri kullanılıyor. Yani iki isminiz varsa kullandığınız ismi kayıt olurken başa yazmanızda fayda var.
🎉 Profil resminin sol tarafında bulunan konfeti işareti o kişinin yeni kullanıcı olduğunu gösteriyor. Clubhouse kullanmaya başladıktan 1 hafta sonra o işaret kalkıyor.

-Herhangi bir profil resmine tıkladığınızda profilin kullanıcı adı ve takipçi sayıları gibi ön izlemesini görüyorsunuz. Eğer “View full profile” butonuna tıklarsanız, kişinin profil açıklamalarının tamamını ve kim tarafından davet edildiğini görebilirsiniz.

Konu ilginizi çekti ve konuşacak bir şeyleriniz varsa, en alt kısımda sağda bulunan el kaldırma işaretine ✋ tıklamanız yeterli.
Bu konuşma isteğiniz moderatöre uyarı olarak düşecek. Moderatör de konuşmak için gelen taleplere göre size söz verebilecek. Yani her el kaldıran konuşmacı olarak alınamayacağı gibi el kaldıran herkes de alınabilir.

Muhabbet sarmadı, odadan ayrılmak başka odalara geçmek istiyorsanız da sol alt köşede bulunan “✌️Leave quietly” butonuna tıklayarak sessizce odadan ayrılabilirsiniz.

KONUŞMACI olarak kullanmak;

Odada moderatör değil ama konuşmacı iseniz, moderatörün size söz verdiği zamanlarda konuşmak daha doğru olacaktır.
Tabii ki anlık söyleyecekleriniz olabilir, 🎙Sağ alt köşede mikrofon işareti bulunuyor. Ona tıklayarak anında konuşmaya başlayabilirsiniz.
Odanın kalıcı konuşmacısı değilseniz, tekrar dinleyici kısmına geçmeniz de söz bekleyenler için adilane bir ortamı sağlayacaktır.

❗️Burada önemli bir noktayı belirtmek isterim, konuşmacı olarak davet edildiğinizde, mikrofonunuz direk açık olarak katılıyorsunuz. Onun için ilk aşamada buna dikkat etmeniz iyi olacaktır.

MODERATÖR olarak kullanmak;

Uygulamaya girip ana sayfa açıldığında alt kısımda belirgin olarak yeşil kutu içerisinde “+Start a room” butonuna tıklayarak odayı açıyorsunuz ve odayı ilk açan olarak doğal moderatör oluyorsunuz.

Oda konusu belirleyin;
Burada en önemli şey, odanın konusunu yazmanız. Tabi konusuz oda da açabilirsiniz ama insanların katılımı da ona göre olacaktır.

  • En az iki moderatör olmalı;
    Odada bir moderatör varsa ve o kişi odadan herhangi bir şekilde düşerse oda otomatik kapanıyor. Dolayısı ile moderatörlüğüne güvendiğiniz ikinci bir kişiyi moderatör olarak atamanız iyi olur.
  • Moderatörün temelde 4 önemli görevi bulunuyor.
    -Genel konuyu idame ettirmek,
    -Konuşmacılara adilane söz vermek,
    -Belirli sürelerde yeni gelen dinleyiciler için “odanın genel konusunu” ve başlıklar halinde “şimdiye kadar odada neler konuşulduğunu” özet geçmek.
    -Dinleyicilerden konuşmak için el kaldıranlara söz vererek katılımı sağlamak.

Odada bulunan moderatörlerden bir kişi bu yönetim görevini üzerine alarak yapmalı, kesinti ihtimaline karşılık diğer moderatörler de konuya vakıf olmalıdır.

Tavsiye olarak “konuşmacı” kişi sayısını 15’le sınırlı tutmaya gayret edilebilir. Çünkü konuşmak isteyen kişiler mikrofonlarını açıp kapatarak işaret veriyorlar ama ekranda görünen 15 kişinin altında kalan kişiler görülmeyebilir.

Moderatör olarak bazı işlevler size açık oluyor;
(…) Sağ üst köşede üç nokta işaret bulunuyor. Ona tıklayarak, oda içinde kişi araması yapabilir, bir kişiyi rapor edebilir veya odayı kapatabilirsiniz.
🎙Sağ alt köşede mikrofon işareti bulunuyor. Ona tıklayarak anında konuşmaya başlayabilirsiniz.
➕ Artı işareti, bir kişiyi konuşmacı olarak davet etmek için kullanabilirsiniz.
✋ El kaldırma (konuşmak istiyorum) işlevini açıp kapatmak için kullanıyorsunuz.
✌️”Leave quietly” ise odadan sessizce ayrılmanız için. Tıklayıp odadan çıkıyorsunuz.

Profil fotoğrafınızın etrafına renkli çerçeveler eklemek isterseniz
şu sayfayı kullanabilirsiniz. https://www.clubhouseglow.com
Veya iOS uygulamasını da indirip daha kolay yapabilirsiniz.
https://apps.apple.com/tr/app/club-glow/id1550792407?l=tr


Yukarıda yazılanlara ek yapmak isterseniz lütfen bana [email protected] mail adresinden veya Twitter’dan iletin, ekleyelim. Teşekkürler…

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.