| | | |

Sanal Bulut, Sen Bu İşi Unut…

İnternet zaman geçtikçe bizler için vazgeçilmez unsur olmaya başladı. Önceleri bu düşünce cep telefonları için yaygındı. Şimdilerde ise en yabancı insanların bile “-Ya bilgisayardan yapıyor bizim torun…” misali alıştığı bir araç oldu.
.
Her şeyimiz internet oldu…

E-devlet…
E-posta…
E-banka…
E-randevu…
E-trafik…
E-fotoğraf…
E-sosyal…
E-harita…
E-yemek…

Eeeeee…. Ya sonrası?

Hemen hepimiz ücretsiz sürümler başta olmak üzere internet üzerinde bir dolu dosyamızı saklıyoruz. Genel olarak yüksek kapasiteli hard diskleri kullanıyoruz ama internet üzerinde dosya barındırma hizmetleri çoğaldıkça kullanımları artıyor. Nedeni basit; dosyalarımıza istediğimiz an istediğimiz yerden ulaşmak istiyoruz.

Peki dosyalarımızı neden internet üzerinde bulundurmayı seçiyoruz?

  • Daha güvenli oldukları için (virüs sıkıntısı yok)…
  • Hard disklerimiz ya da DVD gibi veri depolama aygıtlarımızın bozulma ihtimali…
  • İnternet olan her yerden ulaşılabilmesi…
  • Ücretsiz sunulan hizmetler…
  • Bilgisayarınız ve akıllı telefonunuz ile eşleştirme yapılabilmesi…
vs.. vs…
Aslında bunun genel adı olarak “Cloud Computing” benimsenmiş durumda, Yani internet bulutu üzerinde sanal olarak bulunan dosyalama sistemi…
  • Facebook üzerinde resimlerimizi tutuyoruz…
  • Google Docs üzerinde dosyalarımızı…
  • File Sharing siteleri ile her türlü dosyalarımızı…
  • Youtube ile videolarımızı…
  • Dropbox ile istediğimiz her şeyi…

Kritik olan konu burda devreye giriyor… Ya bu siteler kapanırsa?
Neleri kaybedersiniz? Hangi resimleriniz uçar? Günlerce üzerinde çalıştığınız hangi dosyalar kayıplara karışır?

Google? Evet bir dünya devi… ama daha dün değil miydi hemen her türlü hizmeti aksayan, problem çıkan… Özellikle Google üzerinde tutulan terabayt hatta hetere-hötere baytlarca veri bir anda gidiverirse ne olacak?

Şu an Dropbox hizmeti bir anda kapanıverirse kimlerin ne kadar dosyası gider? Resmi bir sözleşme ya da garanti belgesi imzalamış değiliz. Adamlar kapatıyoruz arkadaş deseler kim ne yapabilir?

Nasıl bu kadar çok güvenebiliyoruz bu hizmetlere?

Peki ne yapacağız? Bu hizmetleri kullanmayacak mıyız? Tabi ki kullanacağız ama önemli dosyalarımızı korumamız gerekiyor… Nasıl mı? eski usul…

Benim izlediğim yol iki depolama aracını da kullanmak. Yani Cloud tabir edilen internet bulutunda tuttuğum dosyaların yanında “mutlaka” DVD olarak yedeğini alıyorum. Unutmayın ki DVD hala en güvenilir veri saklama aracı.

Sizlere de mutlaka yedek almanızı öneriyorum.

Similar Posts

One Comment

  1. Sene 2008’de askerlik nedeniyle uzun bir aradan sonra eskiden depolama hizmeti veren Pickle.com’a girdiğimde bu sitenin strateji değiştirip depolama hizmeti vermeyi durdurduğunu gördüm. Gmail’ime girip “pickle” diye arattığımda aslında bana önceden haber vermiş olduklarını gördüm. Bana alternatif depolama sitelerini önermişler ve dosyalarımı download etme imkanı vermişler. Ama son tarihi geçirmiştim. Kendilerine çok kısa bir e-posta gönderdim. Ve bana backup linki gönderdiler ve dosyalarımı oradan indirdim. Nitekim Google da bir kaç servisini son günlerde kapattı ve dosyaları/bilgileri -önceden duyurusunu yaparak- alternatif uygulamalarına aktardı, ya da alternatif yollar gösterdi.
    Sitelerin kapanma ihtimali var ama yurtdışı menşei firmalar bir anda bilgilerinizi silmiyorlar ve e-postalarınıza mutlaka tatmin edici bir cevap dönüyorlar. Buradaki riskin DVD’leri kaybetmekten çok daha düşük olduğunu ve ileride çevirimiçi depolama hizmetlerinin çok daha gelişeceğini düşünüyorum. İleride sadece çevirimiçi depolama yapılması, çevirimiçi işletim sistemleri gibi sınırsız bir dünya görüyorum..

    Saygılarımla.
    Alpaslan M. İskender

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.